LIC (ADO) Examination Previous Year General Knowledge and Current Affairs Solved Paper


Like us on Facebook


Learn Programming


Entrance Books

LIC (ADO) EXAM SOLVED PAPER


Previous question paper and current affairs questions

2007 Solved Paper


1. The punch line of the advertisement of which of the following organizations is ‘Jindagi ke Sath bhi Jindagi ke Bad bhi’ ?
(A) New India Assurance
(B) General Insurance Corporation
(C) ICICI Prudential
(D) Life Insurance Corporation of India
(E) None of these


2. The Central Office of the Life Insurance Corporation of India (LICI) is located in—
(A) Kolkata
(B) New Delhi
(C) Chennai
(D) Pune
(E) Mumbai


3. The Life Insurance Corporation of India has how many Zonal Offices in India ?
(A) Five
(B) Seven
(C) Ten
(D) Fifteen
(E) None of these



4. Which of the following schemes was launched by the LIC in December 2001 with the object to lessen the burden of parents in meeting the educational expenses of their children ?
(A) Krishi Shramik Samajik Suraksha Yojana
(B) Janashree Bima Yojana
(C) Shiksha Sahayog Yojana
(D) Bhagyashree Child Welfare Bima Yojana
(E) None of these


5. If an organization wishes to venture into Insurance Business it has to obtain a licence first from which of the following ?
(A) Indian Banks’ Association (IBA)
(B) Securities and Exchange Board of India (SEBI)
(C) Tariff Advisory Committee (TAC)
(D) Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA)
(E) None of these


6. Which of the following schemes launched in the year 2000 by the LIC replaced Social Security Group Insurance Scheme (SSIGS) and Rural Group Life Insurance Scheme (RGLIS) ?
(A) Janashree Bima Yojana
(B) Bhagyashree Child Welfare Bima Yojana
(C) Jan Arogya Bima Policy
(D) Raj Rajeshwari Mahila Kalyan Yojana
(E) None of these


7. How many maximum children from a family are covered for the benefits under the Shiksha Sahayog Yojana launched by the LIC ?
(A) One only
(B) Two only
(C) Three only
(D) One Girl child only
(E) None of these


8. Which of the following schemes was launched by the LIC to provide life insurance protection, periodical lumpsum survival benefit and pension to the agricultural workers in India ?
(A) Krishi Shramik Samajik Suraksha Yojana
(B) Janashree Bima Yojana
(C) Mahila Kalyan Yojana
(D) Sampurna Arogya Bima Policy
(E) None of these


9. On December 6th 2006, the President of India launched on exclusive health Insurance Scheme for Senior Citizens. Which of the following insurance companies has launched the scheme ?
(A) National Insurance Company
(B) Life Insurance Corporation of India
(C) ICICI Prudential
(D) HDFC Life
(E) None of these


10. Which of the following cities does not have one of the zonal offices of the Life Insurance Corporation of India ?
(A) Mumbai
(B) Kolkata
(C) Chennai
(D) Hyderabad
(E) Jhansi


11. Which of the follwing is the Basic Life Insurance Plan of the Life Insurance Corporation of India ?
(A) Jeevan Tarang
(B) Jeevan Nidhi
(C) Jeevan Aadhar
(D) Jeevan Umang
(E) None of these


12. Anmol Jeevan is a ………of the LIC.
(A) Basic Life Insurance Plan
(B) Term Assurance Plan
(C) Children’s Plan
(D) Pension Plan
(E) None of these


13. As per present policy of the LIC, loans are granted on unencumbered policies upto what per cent of the surrender value ?
(A) 60%
(B) 70%
(C) 80%
(D) 90%
(E) None of these


14. Which of the following is a pension plan of the LIC ?
(A) Jeevan Adhar
(B) Jeevan Anand
(C) Jeevan Akshay
(D) Amulya Jeevan
(E) None of these


15. Which of the following Group Schemes of the LIC provides pension to employees on their retirement from service ?
(A) Group Term Insurance Schemes
(B) Group Insurance Scheme in Lieu of EDLI
(C) Group Gratuity Scheme
(D) Group Superannuation Scheme
(E) None of these


16. Which of the following is not a scheme of the LIC ?
(A) Jeevan Sangram
(B) Jeevan Saral
(C) Jeevan Aadhar
(D) Jeevan Pramukh
(E) None of these


17. Which of the following is a Term Assurance Plan of the LIC ?
(A) Jeevan Akshay
(B) Jeevan Aadhar
(C) Bima Nivesh
(D) Jeevan Nidhi
(E) None of these


18. Premium to LIC policies can be paid by which of the following modes ?
(a) Cash
(b) Cheque
(c) Electronic Clearing Services
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) Both (a) and (b)
(E) All (a), (b) and (c)


19. Customers of LIC can now get information about their policies by dialing which of the following telephone numbers in most of
the centres ?
(A) 101
(B) 135
(C) 136
(D) 1251
(E) None of these


20. LIC Policy holders do not get any Income Tax benefit under which of the following Sections of the Income Tax Act ?
(A) Section 80 C
(B) Section 68 A, B and C
(C) Section 80 CCC
(D) Section 80 CD
(E) None of these


21. Who amongst the following is not a Bharat Ratna Awardee ?
(A) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(B) Dr. V. V. Giri
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Dr. Shankar Dayal Sharma
(E) None of these


22. A note given to the Prime Minister of India by which of the following says that India needs 1500 Universities to attain a gross enrolment ratio of at least 15 per cent by the year 2015 ?
(A) University Grants Commission
(B) National Knowledge Commission
(C) Ministry of Human Resource Development
(D) All India Council of Technical Education
(E) None of these


23. The Government of India has decided to sell its residual share in Maruti Udyog Ltd. (MUL) to private parties. What is the stake of the Govt. of India in MUL at present ? Around—
(A) 50%
(B) 39%
(C) 51%
(D) 11%
(E) 46%


24. Somalia was rocked by military operation by which of the following countries with a view to a nabbing some suspected terrorist groups present there ?
(A) USA
(B) Russia
(C) Iran
(D) Egypt
(E) None of these


25. President George Bush’s Iraq mission was severly criticized by his Democratic opponents mainly because—
(A) it took only Britain alongwith it and not other European countries
(B) the cost of the war was exorbitant
(C) enough time was not given to Saddam Hussain to prove his innocence
(D) UNO and Security Council were not taken into confidence before attack on Iraq
(E) None of these

Answers 
1. (D) 2. (E) 3. (B) 4. (C) 5. (D) 6. (A) 7. (B) 8. (A) 9. (A) 10. (E) 11. (E)
12. (B) 13. (D) 14. (C) 15. (D) 16. (A) 17. (E) 18. (E) 19. (D) 20. (B)
21. (D) 22. (B) 23. (B) 24. (E) 25. (E)


For more Solved Papers


Click here

No comments:

Post a Comment