IBPS CWE Clerk Exam Computer Question Paper


Like us on Facebook


Learn Programming


Entrance Books



IBPS CWE Exam Details

IBPS Clerk Exam Sample Question Paper



1. _____Is a program which reproduces itself?
a) Virus
b) Software
c) a and b
d) None 


2. ____Viruses that aim at the boot sector of a hard drive are infect-ing a very crucial component of the boot process?
a) File infection virus
b) Boot virus
c) Network virus
d) E-mail virus



3. _____Is the virus that they will attach themselves to EXE files, compressed files like ZIP files and driver files?
a) File infector virus
b) Boot virus
c) Network virus
d) E-mail virus


4. _____Is the virus, which is uniquely created to quickly spread throughout the local area network?
a) File infector virus
b)Boot virus
c) Network virus
d) E-mail virus


5. Which of the following are the main purposes of an operating system?
a) To provide an environment for a computer user to execute programs on a computer hardware in a convenient and efficient manner
b) To allocate separate resources of the computer as needed to solve the problem given
c) Supervision of the executions of user programs to prevent errors and improper use of computer d) All of the above


6. Define acronym 'spooling'?
a) Simultaneous Peripheral Operation On-line
b) Simultaneous Peripheral Operation Off-line
c) Simultaneous Peripheral Organization On-line
d) System Peripheral Operation On-line


7. Several programs are in a memory concurrently; the syste-m switches among the programs for efficient processing and minimal idle time is called____?
a) Multi tasking
b) Multi programming
c) Multi functioning
d) None of the above


8. ____ Is the using scheduling and multiprogramming to provide an economical interactive system of two or more users?
a) Time sharing
b)Time changing
c) Processing
d) None 


9. ____Is a system with two or more central processing units?
a) No definition 
b) Multi processor
c) Double processor
d) None 


10. ____ Is the system where fast response is desirable, but not required?
a) Real time systems
b) Time sharing systems
c) a and b
d) None 


11. ____Is the system where processing must be completed with in certain time constraints appropriate for the system?
a) Real time systems
b) Time sharing systems
c) a and b
d) None 


12. ____Is the smallest block that can be read or written on a disk?
a) Sector
b) Track
c) Disk
d) None of the above


13. ____Is the collection of sectors all as same circumference on a single surface?
a) Track
b) Sector
c) Disk
d) None of the above


14. ____Is the time interval when a process uses Central Processing Unit only?
a) CPU burst
b) I/O burst
c) (a)And(b)
d) Either (a)or(b)


15. ____Is the time interval when a process uses I/O devices only?
a) CPU burst
b) I/O burst
c) (a)And(b)
d) Either (a)or(b)


16. ____Is simply consists of one or more attributes that determine other attributes?
a) Lock
b) Database
c) Key
d) None of the above


17. Be unique is the characteristic of the ____key?
a) Primary
b) Secondary
c) Foreign
d) Candidate


18. A unique key can uniquely identify each ____ in a table?
a) Field
b) Row
c) File
d) Database


19. ____Is a database that treats all of its data as a collection of relations?
a) Relational database
b) Rational database
c) a and b
d) None 


20. ____Is the precise set of instructions that describes how to perform a specific tasks?
a) Algorithm
b) Graph
c) Pie chart
d) None of the above


21. Which of the following is a programming language?
a) MS-Word
b) C++
c) Access
d) Power point


22. ____Is the process of writing the programs is commonly called?
a) Software
b) Coding
c) Debugging
d) None 


23. ____Is the special program that converts programming language instructions into machine level instructions?
a) Modem
b) Central Processing Unit
c) Compiler
d)None of the above


24. After the program has been complied, the resulting set of instructions is called?
a) Final result
b) Information
c) Executable code
d) Source code


25. Which of the following is presen-tation application software?
a) MS-Power point
b) MS-Word
c) MS-Excel
d) MS-Access


26. ____Is a specific combination of a microprocessor family and an operating system?
a) Platform
b) Operating system
c) Central Processing Unit
d) None of the above


27. ____Platform comprises a windows operating system and an intel or intel compatible microprocessor?
a) Wintel
b) Macintosh
c) Normal platform
d) Java platform


28. Application software is? 
a) System specific 
b) User specific
c) Platform specific
d) None


29. An operating system runs multiple applications simultan-eously known as? 
a) Multi tasking
b) Multi programming
c) Programming
d) None of the above


30. Which of the following language use interpreter?
a) C++
b) COBOL
c) BASIC
d) All of the above


31. ____Is a database program that stores information that can be manipulated, stored and filtered to meet your specific needs?
a) Access
b) Power point
c) Excel
d) None of the above


32. ____Creates multimedia presen-tations to display information in a graphical format?
a) Access
b) Power point
c) Excel
d) None of the above


33. ____Allows you develop spreadsheets that display data in various tabular and visual formats?
a) Access b) Power point
c) Excel
d) None of the above




34. FORTRAN is?
a) Formula translation
b) Formula generation
c) Format generation
d) Format translation


35. EEPROM stands for?
a) Electrically Erasable Program-mable Read Only Memory
b) Electrically Erasable Program-mable Run Only Memory
c) Electrically Efficiently Progr-ammed Read Only Memory
d) Efficiently Erasable Program-mable Read Only Memory


36. ____Generation computers are very big in size with less memory
a) Third Generation?
b) Fourth Generation
c) First Generation
d) Fifth Generation


37. EBCDIC stands for?
a) Extended Binary Cut Decimal Interchange Code
b) Extended Binary Coded Dedicated Interchange Code
c) Extended Binary Coded Decimal Inner Code
d) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code


38. Computer can do every thing except?
a) Processing
b) Storing
c) Analyzing
d) Own decisions


39. ____Is a data model in which the data is organized into a tree like structure?
a) Hierarchical database model
b) Sequential model
c) Dimensional model
d) None 


40. SQL stands for? 
a) Structured Quest Language
b) System Query Language
c) Structured Query Language
d) Standard Query Language


Answers:
1) a 2) b 3) a 4) c 5) d 6) a 7) b 8) a 9) b 10) b 11) a 12) a 13) a 14) a 15) b
16) c 17) a 18) b 19) a 20) a 21) b 22) b 23) c 24) c 25) a 26) a 27) a 28) c 29) a 30) c
31) a 32) b 33) c 34) a 35) a 36) c 37) d 38) d 39) a 40) c


IBPS CWE Examination Pattern and Sample Question Paper

IBPS CWE Books

No comments:

Post a Comment