Delhi Technological University DTU 2011 Entrance Examination and Admission Announcement



Delhi Technological University DTU B.Tech (Evening) 2011 entrance examination Announcement

DTU has announced application and entrance exam date for 2011 B.Tech (Evening)  admission.

DTU B.Tech(Evening) Courses Details 

1.  Civil Engineering
2.  Electrical Engineering 
3.  Mechanical Engineering 
4.  Electronics & Communication Engineering 

DTU B.Tech(Evening) Entrance test will be held on 26.06.2011 (Sunday).

Eligibility criteria For DTU B.Tech (Evening) 2011 Entrance Examination 

For information regarding eligibility criteria visit to the link given below

www.admissions.dce.edu/


Contact details

Delhi Technological University (DTU)
Shahbad Daulatpur, Bawana Road
Delhi-110042
Phone 011- 32222271 , 32222273 

For more information regarding Delhi Technological University (DTU) B.Tech (Evening) 2011 entrance examination and Admission visit to  www.admissions.dce.edu/ 

DTU Previous year question papers

IIT-JEE Entrance Examination Books



IIT-JEE 2012 Entrance Examination Books For Preparation




IIT-JEE Mathematics 33 Years Solved Papers IIT-JEE Physics 33 Years Solved Papers IIT-JEE Chemistry 33 Years Solved Papers Mathematics For IIT-JEE 2011-12 Calculus Download IIT-JEE books IIT-JEE 2012 books PHYSICS For IIT-JEE 2011-12 Optics And Modern Physics IIT-JEE Physics books Physics For IIT-JEE 2012  Mock Tests For IIT-JEE 


IIT-JEE Mathematics 33 Years Solved Papers


IIT-JEE Physics 33 Years Solved Papers


IIT-JEE Chemistry 33 Years Solved Papers 


Mathematics For IIT-JEE 2011-12 Calculus


PHYSICS For IIT-JEE 2011-12 Optics And Modern Physics


Physics For IIT-JEE 2012 


Mock Tests For IIT-JEE 

IIT-JEE 2012


IIT-JEE 2012 Books


IIT-JEE 2011 Question Papers


Click here

BSF ASSISTANT SUB INSPECTOR PREVIOUS YEAR QUESTION PAPER




BSF ASSISTANT SUB INSPECTOR MODEL PAPER


BSF Previous Year Question Paper


1. Which of the following elements are present in all proteins?
1. Carbon
2. Hydrogen
3. Oxygen
4. Nitrogen
(a) 2 and 3
(b) 1, 2 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) l, 2,3and 4
Answer: d


2. The main difference between raw soyabeans and cooked soyabeans is in respect of
(a) Calorific value
(b) Amino acid composition
(c) Protein content
(d) Biological value of proteins
Answer: c


3. Oranges are rich source of
(a) Carbohydrates
(b) Fats
(c) Proteins
(d) Vitamins
Answer: d


4. Persons suffering from gout
(a) Are given high doses of insulin
(b) Have increased number of red blood cells in their body
(c) Have too much acid in their blood
(d) Are given vitamin B complex to regain the loss of body weight
Answer: c


5. In which of the following types of diseases can X-ray be used as a treatment?
(a)Pathological
(b) Cancerous
(c)Cardiovascular
(d) Psychological
Answer: b


6. Which of the following toxic gases in the environment lowers the resistance to pneumonia in human beings?
(a)Sulphur dioxide
(b) Nitrogen dioxide
(c)Carbon dioxide
(d) Hydrogen chloride
Answer: a


7. Match the following:
Pulse Protein %
A. Cow pea 1. 22.9
B. Rajmah 2. 43.2
C. Soyabean 3. 24.1
D. Dry peas 4. 19.7
ABCD ABCD
(a) l 4 3 2 (b)1 234
(c) 3 1 24 (d) 4312
Answer: c


8. Which of the following diseases is inheritable?
(a)Leukemia
(b) Color blindness
(c) Malignancy
(d) Hepatitis
Answer: b


9. Which of the following has the lowest carbohydrate content?
(a) Rice
(b) Millet
(c) Sorghum
(d) Ragi
Answer: d


10. Which of the following is of the highest nutritive value?
(a) Arhar
(b) Maize
(c)Soyabean
(d) Groundnut
Answer: c


11. A pregnant woman is advised to undergo abortion if she contracts a disease called
(a) Measles
(b) Small pox
(c) Chicken pox
(d) German measles
Answer: d


12. Staple food crops, such as potatoes, are low in
(a) Starch and vitamins
(b) Protein and oil
(c) Sugars and carbohydrates
(d) Vitamins and minerals
Answer: b


13. A boy suffers from color blindness. It is a/an
(a)Infectious Disease
(b) Virus Disease
(c) Disease due to Fungal Infection
(d) Genetic Disease
Answer:d


14. Which of the following is least infectious?
(a) Leprosy
(b) Hepatitis
(c) Tuberculosis
(d) Conjunctivitis
Answer: b 


15. Which of the following is not a mosquito borne disease?
(a)Dengue fever
(b) Malaria
(c) Sleeping sickness
(d) Filariasis
Answer: a


16. A mirage is the result of
(a) fluctuation in refractive index of the atmosphere with height
(b) increase in refractive index of the atmosphere with height
(c) decrease in refractive index of the atmosphere
(d) refraction of light through air having very large temperature gradients
Answer: d


17. Which of the following pairs is correctly matched?
Disease Causative agent
(a) Scabies Entamoeba hisiolytica
(b) Pneumonia Sarcoptes sps.
(c) Filaria Wuchereria bancrofti
(d) Tetanus Haemophi pertussis
Answer: b


18. Which of the following are correct?
1. Nicotine occurs in tobacco plant.
2. Morphine occurs in green buds of poppy plant.
3. Cocaine is used as a local anesthetic.
(a) l and 2
(b) 2and 3
(c) l and3
(d) 1, 2 and 3
Answer: c


19. The best method for improving the nutrient composition of a diet is by
(a) Combining various foods
(b) Use of sprouted cereals & pulses
(c) Use of boiled foods
(d) Use of processed foods
Answer: a


20. Which of the following has been found useful in keeping cholesterol level down?
(a)Tulsi
(b) Turmeric
(c)Garlic
(d) Serpentina
Answer: c


21. Which fruit can diabetic patients eat freely?
(a)Banana
(b) Guava
(c)Orange
(d) Mango
Answer: c


22. Which of the following statements is true with respect to Leukemia?
(a) Number of RBCs increases in blood.
(b) Number of WRCs increases in blood.
(c) Number of both RBCs and WOCs decreases in blood.
(d) Number of WBCs decreases in blood.
Answer: b


23. The injection of anti -toxin is given to prevent
(a) Tetanus
(b) Tuberculosis
(c) Typhoid
(d) Malaria
Answer: a


24. Which of the following results from the germination of pulses?
1. Increase in thiamine
2. Increase in riboflavin
3 Increase in Vitamin C
(a) 1 and 2
(b) 2and 3
(c) 1and 3
(d) 1,2and 3
Answer: a


25. Which of the following diseases is/are likely to spread in the entire community if a leaky septic tank contaminates the water supply?
1. Cholera
2. Typhoid
3. Tuberculosis
4. Leprosy
(a) l only
(b) l and2
(c) 1,2and4
(d) 2, 3 and 4
Answer: b


26. Ready source of energy available for athletes is
(a) Carbohydrates
(b) Fats
(c) Proteins
(d) Vitamins
Answer: a


27. Milk, cheese and eggs are the source of vitamins?
(a) B and C
(b)A and C
(c)C and D
(d) A and D
Answer: d


28 Which of the following contains a water sol neurotoxin which causes lathyrism?
(a)Masoor
(b)Urd
(c) Moong
(d)Kesari
Answer: d


29. Which of the following is termed as good cholesterol?
(a)HDL
(b) LDL
(c)LSD
(d) BHC
Answer: a


30. Prolonged consumption of pigeon pea (arhar or tur dal) adulterated with kesari dal (Lathyrus sativus) leads to
(a) Glaucoma
(b) Liver cirrhosis
(c) Paralysis
(d) Dropsy
Answer: c


31. Who are likely to get tapeworms?
(a)Meat eaters
(b) Pork eaters
(c)Beef eaters
(d) Fish eaters
Answer: b


32. Which element in human diet is considered a major cause of heart disease?
(a) Cholesterol
(b) Carbohydrates
(c)Proteins
(d) Fats
Answer: a


33. A girl ate sweets while fanning the flies away. Due to this, she suffered from a disease diagnosed as
(a)Kwashiorkor
(b) Tuberculosis
(c)Diptheria
(d) Cholera
Answer: d


34. AIDS stands for
(a) Acquired Immune Defective Symptom
(b) Acquired Immune Deficiency Symptom
(c) Acquired Infection Deficiency Syndrome
(d)Acquired Immune Deficiency Syndrome
(e) Abnormal Immune Deficiency Syndrome
Answer: d


35. Which of the following is a water borne disease?
(a)Tuberculosis
(b) Cholera
(c) Influenza
(d) Malaria
Answer: b


36. The virus of AIDS affects the growth of
(a) Hemoglobin
(b) RBCs in blood
(c)T cells in blood
(d) Grey cells in brain
Answer: c


37. Tetracycline is used
(a) For air purification
(b) As a pest killer
(c) As anti-plague drug
(d) As a preservative
Answer: c


38. Refrigeration is a process in which the decomposition of food
(a) Retarded
(b) Stopped
(c) Speeded up
(d) Delayed
Answer: d


39. Thought, feeling and perception get altered when one is under the influence of
(a) Amphetamines
(b) Tranquilizers
(c) Morphine
(d) Hashish
Answer: d


40. An ideal godown for storing food grains is the one which keeps the grain
(a) With constant air circulation
(b) In proper humidity
(c) Cool and free from pest
(d) In well-lighted condition
Answer: c


41. The human body is immune to which disease?
(a) Jaundice
(b) Diabetes
(c) Small pox
(d) Tuberculosis
Answer: c


42. Mother’s milk is preferred to cow’s milk because it contains
(a) More fats and more lipids
(b) Less fats and less lipids
(c) More lipids and less fat
(d) More fats and less lipids
Answer: b


43. Which of the following are affected by AIDS?
1. Blood circulatory system
2. Nervous system
3. Immune system
4. Respiratory system
(a) l, 2and3
(b) 2,3and4
(c) 1, 2and4
(d)1,3and4
Answer: d


44. Which of the following chemicals is used for preserving fruit juices?
(a) Ammonium sulphate
(b) Sodium hydroxide
(c) Sodium benzoate
(d) Potassium nitrate
Answer: c


45. Which of the following is not a cereal?
(a) Rice
(b) Mustard
(c) Barley
(d) Maize
Answer: b


46. UP-308 is a variety of
(a) Wheat
(b) Rice
(c) Millet
(d) Cotton
Answer: a


47. Which of the following is adapted to grow in dry places?
(a) Hydrophytes
(b) Helophytes
(c) Xerophytes
(d) Sciophytes
Answer: c


48. Cotton fiber is rooted from
(a) Leaf
(b) Root
(c) Stem
(d) Seed
Answer: d


49. Plant identical to mother plant can be had from
(a) Seeds
(b) Stem cutting
(c) Both of these
(d) None of these
Answer: c


50. The biological process accomplished in preparing wine from grapes is very similar to the one involved in the preparation of
(a) Curd from milk
(b) Cream from milk
(c) Quinine from cinchona
(d) Penicillin from penicillium
Answer: a


BSF Examination Books


Click here

Airman Selection Test 2008 Solved Question Paper




Airforce Entrance Exam Question Paper


Airman Selection Test 2008  Solved Question Paper


Group ‘X’ (Technical) Trades


Directions—(Q. 1 to 5) Read the following passage carefully and answer the questions given below it.


Florence Nightingle was born in the year 1820 in a small town in Italy. Her parents were famous and rich. They looked after little Florence very carefully. But, Florence was thin and sickly.


One day little Florence said to her father, “father, I would like to be a nurse.” The little girl's father said, “My dear, I do not think you can be a nurse. Nursing is hard work.” “I will try, ” said Florence. Soon she began to learn nursing at home.


One day Florence was returning home early from school. On the way she saw a dog lying on the road. It was crying bitterly. An unkind boy hit the poor creature with a big stone. It hurt right leg and it was bleeding badly. Florence became very sad. She gently carried the dog home and nursed the wound. She tied a bandage tightly round the leg. In a week the dog was quite well. Soon the dog became friendly with Florence. It wagged its tail and jumped around her playfully and licked Florence all over, as if, it wanted to say, “Thank you, little nurse, thank you.”


1. Florence wanted to become—
(A) An animal lover
(B) A teacher
(C) A nurse
(D) An M.L.A.
Ans : (C)


2. When Florence expressed her desire to become a nurse her father ?
(A) Agreed readily
(B) Was very doubtful
(C) Kept silent
(D) None of these
Ans : (B)


3. On the way, she saw—
(A) An unkind boy hitting a dog
(B) A wounded dog lying on the road
(C) A dog limping across the road
(D) None of these
Ans : (B)


4. Florence nursed the wounded dog because—
(A) She wanted to be a nurse
(B) Her father told her to do so
(C) She felt pity for the dog
(D) None of these
Ans : (C)


5. The dog licked Florence all over to—
(A) clean her body
(B) express thanks
(C) show its anger
(D) None of these
Ans : (B)


Directions—(Q. 6 to 8) In each of the following questions choose the opposite in meaning—


6. Condemned
(A) Abandoned
(B) Shifted
(C) Acquiesced
(D) Taken in
Ans : (C)


7. Deny 
(A) Renounce
(B) Confirm
(C) Controvert
(D) Disappear
Ans : (B)


8. Disparage
(A) Discredit
(B) Perceive
(C) Incline
(D) Approve
Ans : (D)


Directions—(Q. 9 to 11) In each of the following questions choose the same word in meaning—


9. Discretion
(A) Judiciousness
(B) Examine
(C) Assent
(D) Accede
Ans : (A)


10. Dreadful 
(A) Propitious
(B) Auspicious
(C) Frightful
(D) Estranged
Ans : (C)


11. Exchanted
(A) Attracted
(B) Captivated
(C) Influenced
(D) Comprehended
Ans : (B)


Directions—(Q. 12 to 15) Choose the error and give its options from (A), (B), (C) and (D)—


12. It is not easy (A) / to beat out (B) / a swarm of (C) / wasps if they attack you. (D)
Ans : (B) beat off


13. I would (A) / do this (B) / if (C) / I was allowed. (D)
Ans : (D) were allowed


14. I asked (A) / him (B) / where (C) / did he live. (D)
Ans : (D) ‘he lived’ in place of ‘did he live’.


15. The soldiers (A) / as well as (B) / the commanders was (C) / running away. (D)
Ans : (C) ‘were’ in place of ‘was’


Directions—(Q. 16 to 20) Fill in the blanks with suitable options—


16. He hankers … money.
(A) over
(B) for
(C) after
(D) about
Ans : (C)


17. It was with considerable …… that we heard the news of his rescue.
(A) relieve
(B) reliefs
(C) relieves
(D) relief
Ans : (D)


18. He was accused … murder.
(A) for
(B) of
(C) with
(D) about
Ans : (B)


19. He is looking … his lost book.
(A) down
(B) into
(C) out
(D) for
Ans : (D)


20. Any activity which is prejudicial … law and order is punishable.
(A) for
(B) to
(C) from
(D) on
Ans : (B)


21. Average error of some measurement is—
(A) Arithmetic mean of the errors
(B) Arithmetic mean of the errors, leaving aside the errors’ signs
(C) Average of the squares of the errors
(D) Geometric mean of the errors
Ans : (B)


22. Number of significant figures in 0•00321 are—
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
Ans : (B)


23. In significant figures, the difference of 2•57 metres and 2•4 metres is—
(A) 0•17 m
(B) 0•70 m
(C) 0•2 m
(D) 0•485 m
Ans : (C)


24. E is the kinetic energy of an object, when it is projected at the maximum range of projection angle. At the highest point of its passage, its horizontal kinetic energy would be—
(A) E
(B) E/2
(C) E/3
(D) Zero
Ans : (B)


25. If some particle rotates on a circular path, the force that maintains it rotating uniformly is called—
(A) Centripetal force
(B) Atomic force
(C) Internal force
(D) Gravitational force
Ans : (A)


26. In a simple pendulum, isochronous length is equal to—
(A) Distance between centre of oscillation and centre of gravity
(B) Distance between the centre of suspension and centre of gravity
(C) Distance between the centre of suspension and centre of oscillation
(D) None of these
Ans : (C)


27. Distance between the two continuous antinodes of a stationary wave is—
(A) One wavelength
(B) Half wavelength
(C) Two wavelengths
(D) None of these
Ans : (B)


28. Two similar waves propagate in opposite directions in a medium—
(A) Absorb sound energy
(B) Create beats
(C) Create stationary waves
(D) Create resonance
Ans : (C)


29. Unit of reactance is—
(A) Ohm
(B) mho
(C) Farad (F)
(D) Ampere (A)
Ans : (A)


30. A hot-wire-ammeter measures the ……… of A.C. current—
(A) Peak value
(B) Average value
(C) Root average square current
(D) None of these
Ans : (C)


31. In a p-n junction—
(A) There are two semi-conductor junctions
(B) There are two metal junctions
(C) There is a metal semi-conductor junction
(D) There is a metallic super conductor junction
Ans : (A)


32. The particles obtained from thermionic emission are—
(A) Protons
(B) Electrons
(C) Neutrons
(D) None of these
Ans : (B)


33. In P-type semi-conductor, the main current carriers are—
(A) Electrons
(B) Holes
(C) Photons
(D) Protons
Ans : (B)


34. Dispersion of light is possible if and only if the medium is—
(A) Water
(B) Glass
(C) Water or glass
(D) Some transparent medium
Ans : (D)


35. Colour of light is identified with the—
(A) Speed of light in air
(B) Frequency
(C) Amplitude
(D) None of these
Ans : (B)


36. In a set of playing cards, there are 52 cards. From this set of cards, two cards are taken out, at random. The probability of both the cards to be ace will be—
(A) 1/221
(B) 1/111
(C) 25/4
(D) None of these
Ans : (A)

BSF Exam Books



Books For BSF Examination


BSF Steno/Steno Clerk/ Recruitment Exam Popular Master Guide  BSF Recruitment question paper Download BSF Recruitment Exam previous year papers SSC Constable (GD) In ITBPF/CISF/CRPF/BSF/SSB/Rifleman Exam Guide SSC Constable (GD) In ITBPF/CISF/CRPF/BSF/SSB/Rifleman Exam Guide  BSF Constable Recruitment Exam Book


BSF Steno/Steno Clerk/ Recruitment Exam Popular Master Guide 


SSC Constable (GD) In ITBPF/CISF/CRPF/BSF/SSB/Rifleman Exam Guide


SSC Constable (GD) In ITBPF/CISF/CRPF/BSF/SSB/Rifleman Exam Guide


 BSF Constable Recruitment Exam 




BSF Examination Question Paper


Click here

AFMC 2012 Answer keys, Admit Card , Result and Cut-off marks



How i download AFMC 2012 Admit Card


Every year AFMC entrance exam will be held on 1st sunday of May. AFMC 2012 Admit card can be downloaded from the AFMC official website .


You can download your AFMC admit card from the link given below


http://www.afmcdg1d.gov.in/


For downloading AFMC 2012 admit card student need their valid login ID


AFMC 2012 cut-off marks will be pulished on AFMC official website. Any news regarding AFMC 2012 rank list and counselling schedule refer to official website.


AFMC Books for Entrance Test


click here


AFMC 2012 entrance exam is going to be held on 6th May 2012. You can check your AFMC 2012 answer keys on many institutes website which will publish AFMC 2012 Answer keys and solutions after the exam.

Lakshmi Vilas Bank 2011 recruitment for Clerical staff



Lakshmi Vilas Bank 2011 recruitment for Clerical staff


Lakshmi Vilas Bank 2011 Recruitment Details


Post: Clerical Staff 


Age limit: Minimum 20 years and  Maximum 27 years as on 01-04-2011.


Educational qualification for Lakshmi Vilas Bank


Required Graduation degree from any recognised university.


Application fee for Lakshmi Vilas Bank


Candidates have to pay Demand draft of Rs 300/- at any Bank, favoring The Lakshmi Vilas Bank Ltd, payable at Chennai.


Selection process for Lakshmi Vilas Bank 


1. Written Test 
2. Those who cleared written test are called for an interview


Important Dates for Lakshmi Vilas Bank 


Opening date for online registration: 19-04-2011


Closing date for online registration: 10-05-2011.


Date of Written Examination: 19-06-2011


Sent the completed application form of Lakshmi Vilas Bank to The Following Address


Lakshmi Vilas Bank Ltd, 
HRD Department Clerical Recruitment – 2011 
Administrative Office Salem Road, 
Kathaparai Karur–639006 
(Tamilnadu)




Contact Address of Lakshmi Vilas Bank


LV Bank, 
Administrative Office Salem Road, 
Kathaparai Karur–639006 
(Tamilnadu)


Phone : (04324) 220051- 60.
Toll Free : 1800-425-2233
Fax : 04324-220068,220069
Email :info@lvbank.in 
Website : www.lvbank.com


For more information regarding Lakshmi Vilas Bank, visit to http://www.lvbank.com/UserFiles/File/ClerksRecruitment_19042011%281%29.pdf


Lakshmi Vilas Bank Previous year paper Download Lakshmi Vilas Bank


Lakshmi Vilas Bank Preparation Books


RELATED POST: