FCI Management Trainee Accounts Previous Year Solved Paper


Like us on Facebook


Learn Programming


Entrance Books



Free download of FCI Previous year papers FCI Previous year solved papers


FCI Management Trainee Accounts Question  Paper



1. According to the concept of conservation, the stock in trade is valued at—
(A) Cost price
(B) Market price
(C) Cost or market price which ever is higher
(D) Cost or market price which ever is lower
Ans. (D)


2. The concept of conservation will have the effect of—
(A) Over statement of assets
(B) Understatement of assets
(C) Understatement of liabilities
(D) Understatement of provision for bad and doubtful debts
Ans. (B)


3. Non-financial information is not recorded in accounts due to—
(A) Accrual concept
(B) Entity concept
(C) Dual aspect concept
(D) Money measurement concept
Ans. (D)


4. Balance in ‘Nazrana’s a/c’ in the books of lessee is shown in—
(A) Landlords a/c
(B) P&L a/c
(C) Balance sheet assets side
(D) Balance sheet liabilities side
Ans. (C)


5. The hire-buyer charges depreciation on—
(A) Cash price of the asset
(B) Hire purchase price of the asset
(C) Higher of the two
(D) Lower of the two
Ans. (A)


6. In hire-purchase system, hire-buyer can maintain his accounts under—
(A) Asset accrued method
(B) Total cash price method
(C) Any of the two methods
(D) None of these
Ans. (C)


7. If the rate of gross profit for department X is 25% of cost, the amount of gross profit on sales of Rs. 100000 will be-—
(A) Rs. 16667
(B) Rs. 20000
(C) Rs. 25000
(D) Rs. 33333
Ans. (B)


8. Provision for bad debts of a foreign branch is converted at—
(A) Opening rate of exchange
(B) Closing rate of exchange
(C) Average rate of exchange
(D) Rate applicable to debtors
Ans. (B)


9. If goods are transferred from ‘X’ department to ‘Y’ department at cost +25%, the amount of stock reserve on closing stock of Rs. 20000 in ‘Y’ department will be—
(A) Rs. 4000
(B) Rs. 5000
(C) Rs. 6000
(D) Rs. 3333
Ans. (A)


10. If out of the bills of Rs. 10000 discounted by the insolvent bills of Rs. 4000 are likely be dishonoured, unsecured creditors will include in respect of them an amount of—
(A) Rs. 10000
(B) Rs.6000
(C) Rs. 4000
(D) None of the above
Ans. (C)


11. Partnership firm engaged in banking business can have maximum—
(A) 5 partners
(B) 10 partners
(C) 20 partners
(D) Any number of partners
Ans. (B)


12. Suppose, the partnership deed provides for a salary of Rs. 5000 p.m. to partner ‘X’. If ‘X’ withdraws only Rs. 3000 in a month, the remaining Rs. 2000 will be—
(A) Debited to his capital a/c
(B) Credited to his drawing a/c
(C) Credited to his current a/c
(D) Credited to P & L adjustment a/c
Ans. (A)


13. In absence of any provisions in the partnership agreement, partners can charge on the loans given by them to the firm—
(A) Interest at 6% p.a.
(B) Interest at 12% p.a.
(C) Interest at 15% p.a.
(D) No interest
Ans. (A)


14. A, B and C are partners sharing profits and losses in the ratio 4 : 3 : 2 D is admitted for 1/10th share, the new ratio will be—
(A) 4 : 4 : 3 : 2
(B) 4: 3 : 2: 1
(C) 5 : 4 : 3 : 2
(D) None of the above
Ans. (B)


15. A and B shared profit in the ratio of 3 : 2 C was admitted as a partner for 1/5th share. He acquires 3/20th from A and 1/20th from B. The new profit sharing ratio would be—
(A) 10:6:4
(B) 6:10:4
(C) 8:8:4
(D) 9:7:4
Ans. (D)


16. Goodwill of a firm of A and B is valued at Rs. 60000. Goodwill appears in the books at Rs. 24000. C is admitted for 1/4th share. He will be required to bring for goodwill—
(A) Rs.21000
(B) Rs.9000
(C) Rs. 15000
(D) Rs. 6000
Ans. (D)


17. A plant worth Rs. 800000 has been insured for Rs. 600000. The loss on account of fire is Rs. 500000. The insurance company under average clause will bear the loss to extent of—
(A) Rs. 500000
(C) Rs. 800000
(B) Rs.600000
(D) Rs. 375000
Ans. (A)


18. It is not an item of Income with reference to a voyage a/c—
(A) Passage money
(B) Freight
(C) Primage
(D) Address commission
Ans. (D)


19. The formats of the profit and loss account and Balance sheet in the case of a banking company have been revised w.e.f.—
(A) 1st April 1949
(B) 1st April 1991
(C) 1st April 1992
(D) 1st April 1956
Ans. (C)


20. If accured outstanding premium is given in the trial balance of a general insurance company, then it will be shown in—
(A) Revenue Account
(B) Balance Sheet
(C) Both revenue Account & Balance Sheet
(D) None of the above
Ans. (B)


21. Inventory is valued at lower of the cost or net realisable value on account of the accounting principle of—
(A) Realisation
(B) Consistency
(C) Conservatism
(D) None of the above
Ans. (A)


22. In the period of rising prices, LIFO method may result in—
(A) Lowering the profit
(B) Raising the profit
(C) Raising the tax liability
(D) None of the above
Ans. (B)
23. Given,
Total assets turnover 4
Net Profits 10%
Total Assets Rs. 50000
Net profit will be—
(A) Rs. 15000
(B) Rs. 10000
(C) Rs. 25000
(D) Rs.20000
Ans. (D)
24. A company auditor addresses his audit report to-
(A) Board of directors
(B) Members
(C) Managing director
(D) Company secretary
Ans. (B)


25. Bonus shares means shares issued to—
(A) Workers
(B) Existing equity shareholders
(C) Preferential shareholders in lieu of dividend
(D) Debenture holders in lieu of interest
Ans. (B)
26. Which of the following does not call for physical verification?
(A) Stock
(B) Plant
(C) Loose tools
(D) Goodwill
Ans. (D)


27. Cash from operations is equal to—
(A) Net profit + increase in current assets
(B) Net profit + decrease in current liabilities
(C) Profit from operation ± Adjustment of increase and decrease in current assets and liabilities
(D) Fund from operation ± Adjustment of increase and decrease in current assets and current liabilities
Ans. (C)
28. Average profit of a firm is Rs. 9000 Firm’s capital is Rs. 60000 and normal return on business is expected at 10%. The goodwill by capitalisation method will be-
(A) Rs. 30000
(B) Rs. 20000
(C) Rs. 25000
(D) Rs. 40000
Ans. (A)
29. Which of the following is not a current liability?
(A) Bank overdraft
(B) Redeemable debentures
(C) Account payable
(D) Provision for bad debts
Ans. (B)


30. Amount of under writing commission payable on the issue of debentures is limited to—
(A) 2%
(B) 2.5%
(C) 3%
(D) 5%
Ans. (B)
31. Which of the following acid test ratio can be said to be satisfactory?
(A) 2: 1
(C) 1: 1
(B) 1: 2
(D) None of these
Ans. (C)
32. The two factor theory of motivation was propounded by—
(A) Peter Drucker
(B) Herzberg
(C) McGregor
(D) Maslow
Ans. (B)
33. Which of the following leadership styles is most commonly found now a day?
(A) Autocratic
(B) Democratic
(C) Free rein
(D) Participative
Ans. (B)
34. Deciding in advance what is to be done in future is called—
(A) Management
(B) Coordination
(C) Planning
(D) Decision-making
Ans. (C)


35. The organisation structure where there is direct vertical relationship is called—
(A) Line organisation
(B) Chain organisation
(C) Command organisation
(D) All the above
Ans. (D)
36. When managers devote their attention only to those events where results are highly deviated from normal; ft is called—
(A) Management by objective
(B) Management by exception
(C) Management by crisis
(D) Management by choice
Ans. (B)


37. Under delegation of authority—
(A) Authority is given to subordinates
(B) Authority flows from top to bottom
(C) Delegator of authority is not received of accountability
(D) All the above happens
Ans. (D)
38. The process of determining by observation and study and reporting pertinent information relating to the nature of specific job is called—
(A) Job specification
(B) Job evaluation
(C) Job analysis
(D) Job description
Ans. (C)
39. In case of a private company—
(A) There is restriction on the right to transfer of shares
(B) The number of members is restricted
(C) Invitation to public for the subscription of shares is prohibited
(D) All of the above
Ans. (D)
40. A person at anyone time can not be DIRECT of more than—
(A) 1 Company
(B) 7 Companies
(C) 15 Companies
(D) 20 Companies
Ans. (C)
41. Certificate of commencement of business is not required by a—
(A) Public company
(B) Any type of company
(C) Private company
(D) Private company subsidiary to a public company
Ans. (C)
42. Henry Fayol is known for—
(A) Scientific management
(B) Rationalisation
(C) Industrial psychology
(D) Principles of managements
Ans. (D)
43. The principle of unity of command’ implies—
(A) Unity of thought and action
(B) Unity amongst subordinates
(C) Instructions from staff authority
(D) Instructions from line authority
Ans. (D)
44. A company has equity capital of Rs. 200000. Preference capital of Rs. 100000, 12% debentures of Rs. 100000, long term loan of Rs. 200000 and short term loan of Rs. 100000. The capital gearing ratio will be—
(A) 1:1
(B) 0.5: 1
(C) 0.4: 1
(D) None of the above
Ans. (C)
45. In case of a company, total assets less outside liabilities is called—
(A) Net working capital
(B) Gross working capital
(C) Deferred liabilities
(D) Net worth
Ans. (D)


46. If opening sales is Rs. 10000 purchases Rs. 30000 direct expenses Rs. 4000 and closing stock Rs. 5000 the costs of goods is sold would be—
(A) Rs. 39000
(B) Rs. 40000
(C) Rs.41000
(D) Rs. 44000
Ans. (A)


47. Premium on issue of shares is shown in balance sheet as—
(A) An asset
(B) A liability
(C) An expense
(D) A revenue
Ans. (B)


48. Which of the following is known as ‘backbone of auditing’?
(A) Verification of assets
(B) Internal check
(C) Vouching
(D) Internal audit
Ans. (C)


49. A limited company? 100 shares of Rs. 10/- cash fully called up on which Rs. 4/- per share was paid up. The company reissued 50 shares at the rates of Rs. 8/- each. The amount transferred to capital reserve will be—
(A) Rs. 500
(B) Rs.200
(C) Rs. 250
(D) Rs. 100
Ans. (D)


50. Sale of long term investments indicates—
(A) A change in current assets
(B) Application of funds
(C) Increase in working capital
(D) Source of funds
Ans. (D)





FCI Previous Year Papers and Reference Books


Click here



FCI 2011 question paper FCI 2011 admit card FCI 2010 solved question paper

No comments:

Post a Comment