FCI Management Trainee Solved Paper


Like us on Facebook


Subscribe Latest Post In Your Inbox


Entrance Books



FCI Management Trainee  Solved Sample Paper



1. Who of the following brought the Sikh Kingdom of Punjab under direct British rule
by an official proclamation?
(A) Lord Hastings
(B) Lord Cornwallis
(C) Lord Minto
(D) Lord Dalhousie
Ans. (D)


2. India is comparatively not rich in which one of the following minerals compared to the other three?
(A) Bauxite
(B) Copper
(C) Iron
(D) Manganese
Ans. (B)


3. Among the following, which one has recorded the highest population growth rate during 1991-2001?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Manipur
(C) Nagaland
(D) Sikkim
Ans. (C)


4. In which one of the following regions does the Indus river originate?
(A) Laddakh
(B) Lahaul
(C) Nepal
(D) Tibet
Ans. (A)


5. What is the term used to denote the temperature at which the water vapour present in the atmosphere is sufficient to saturate?
(A) Condensation point
(B) Dew point
(C) Sublimation point
(D) Saturation point
Ans. (D)


6. The earth’s reflectivity of solar radiation, termed albedo, is highest in which one of the following?
(A) Cropland
(B) Forest area
(C) Sand desert
(D) Snow area
Ans. (D)


7. Who of the following wrote the book Precepts of Jesus?
(A) Raja Rammohan Roy
(B) Devendranath Tagore
(C) Ishwarchandra Vidyasagar
(D) Keshab Chandra Sen
Ans. (A)


8. Who for the first time saw bacteria through a microscope made by himself?
(A) Anton van Leeuwenhoek
(B) Louis Pasteur
(C) Robert Hooke
(D) Robert Virchow
Ans. (A)


9. Which of the following contain enzymes for cellular respiration?
(A) Dictyosomes
(B) Endoplasmic reticula
(C) Lysosomes
(D) Mitochondria
Ans. (D)


10. To which of the following types of animals are Salamanders closely related ?
(A) Dolphins and Whales
(B) Frogs and Toads
(C) Prawns and Crabs
(D) Seals and Walruses
Ans. (B)


11. Which one of the following statements is correct?
A seed is a ripened —
(A) ovary
(B) flower
(C) gynoecium
(D) ovule
Ans. (D)


12. Historical materialism is a tenet of which one of the following political theories ?
(A) Capitalism
(B) Liberalism
(C) Fascism
(D) Marxism
Ans. (D)


13. What is ‘Look East Policy’ often in the news?
(A) Government of India’s initiative for the infrastructural development in the North Eastern States
(B) India’s search for oil and gas in its Eastern shoreline
(C) India’s collaboration with some East Asian countries in the exploration of oil and gas
(D) India’s continuing pursuit of close relations with South-East Asian countries
Ans. (D)


14. Who of the following published a famous pamphlet known as ‘Right of Mass’ and urged the people in England, America and France to fight for their liberty ?
(A) Thomas Jefferson
(B) Thomas Paine
(C) John Locke
(D) Jean Jacques Rousseau
Ans. (B)


15. Who of the following invented the cotton gin that separates the seeds from cotton three hundred times faster than by hand?
(A) Eli Whitney
(B) George Stephenson
(C) McAdam
(D) James Watt
Ans. (A)


16. Whose duty is it to recommend to the President of India on the issue of the distribution and allocation of the net proceeds of taxes in the context of Centre State fiscal relations ?
(A) Planning Commission
(B) National Development Council
(C) Union Ministry of Finance
(D) Finance Commission
Ans. (D)
17. In the Union Government, under whose charge is the Cabinet Secretariat?
(A) The Minister of Parliamentary Affairs
(B) The President of India
(C) The Prime Minister of India
(D) The Union Home Minister
Ans. (C)

18. Which Five-Year Plan had an objective of “Rapid Industrialization with particular emphasis on development of basic and heavy industries”?
(A) First
(C) Third
(B) Second
(D) Fourth
Ans. (B)


19. Which one of the following is the correct chronological order of the given rulers of ancient India?
(A) Ashoka — Kanishka — Milinda
(B) Milinda — Ashoka — Kanishka
(C) Ashoka — Milinda — Kanishka
(D) Milinda — Kanishka — Ashoka
Ans. (C)

20. Which one of the following is not a disease caused by virus?
(A) Bird-flu
(B) Chickenpox
(C) Cholera
(D) Dengue
Ans. (C)

21. In terms of the evolution of organisms, which one among the following is the most advanced?
(A) Bat
(C) Shark
(B) Pigeon
(D) Vulture
Ans. (A)


22. Which one of the following is not a genetic disorder?
(A) Colour blindness
(B) Down’s syndrome
(C) Hemophilia
(D) Xerophthalmia
Ans. (D)


23. Which one of the following is an enzyme?
(A) Gastrin
(B) Keratin
(C) Trypsin
(D) Vasopressin
Ans. (C)


24. In human body, which one of the following secretes hormones as well as digestive enzymes ?
(A) Oesophagus
(B) Pancreas
(C) Spleen
(D) Large intestine
Ans. (B)


25. In the human body, which of the following store / stores extra blood for release when
shortages occur?
(A) Liver
(B) Pancreas
(C) Spleen
(D) Lymph nodes
Ans. (C)

26. A bullet travelling horizontally hits a block kept at rest on a horizontal surface and gets embedded into it, the two together then move with a uniform velocity. Which one of the following conservation laws holds?
(A) Conservation of angular momentum
(B) Conservation of kinetic energy
(C) Conservation of linear momentum
(D) Conservation of velocity
Ans. (C)

27. Which one of the following is correct?
A negatively charged glass rod has always—
(A) less electrons than protons
(B) less electrons than neutrons
(C) less protons than electrons
(D) less neutrons than protons
Ans. (C)


28. Who among the following was sent by Lord Harding’s to South Africa to plead the cause of Indians led by the young Gandhi?
(A) B. G. Tilak
(B) G. K. Gokhale
(C) M. G. Ranade
(D) Motilal Nehru
Ans. (B)


29. Which one of the following is not a current of North Atlantic Ocean?
(A) Falkland Current
(B) Canary Current
(C) Labrador Current
(D) Gulf Stream
Ans. (A)

30. Which one of the following States does not share boundary with Jharkhand ?
(A) Chattisgarh
(B) Madhya Pradesh
(C) Orissa
(D) Uttar Pradesh
Ans. (B)


31. Through which States does Vamsadhara river flow?
(A) Andhra Pradesh and Chattisgarh only
(B) Chattisgarh and Orissa only
(C) Andhra Pradesh and Orissa only
(D) Andhra Pradesh, Chattisgarh and Orissa
Ans. (C)
32. Whose entry into India resulted in the introduction of maize crop in India?
(A) Dutch
(B) English
(C) French
(D) Portuguese
Ans. (D)
33. The efforts of who of the following led to the “Age of Consent Act, 1891”?
(A) Rabindranath Tagore
(B) M. G. Ranade
(C) Surendra Nath Bannerjee
(D) Mulbari
Ans. (D)

34. What was the name of the party formed by Subhas Chandra Bose after leaving Indian
National Congress?
(A) Congress Socialist Party
(B) Forward Bloc
(C) Indian National Conference
(D) Swaraj Party
Ans. (B)

35. Among the following who was a prominent leader of Khilafat Movement?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Mahatma Gandhi
(C) Rajendra Prasad
(D) Vallabhbhai Patel
Ans. (B)

36. Who was the architect of the ‘Drain Theory’ and the author of the book Poverty and Un-British Rule in India?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Abul Kalam Azad
(D) Ramesh Chandra Dutt
Ans. (A)

37. The Civil Disobedience Movement started with which of the following?
(A) No-tax campaign in Bardoli district
(B) Demonstration of Akali Sikhs at Nabha
(C) Demonstration against the Simon Commission
(D) Dandi March
Ans. (D)


38. The most abundant gas in the atmosphere is—
(A) Oxygen
(B) Nitrogen
(C) Hydrogen
(D) Carbon dioxide
Ans. (B)


39. Which dance form are Birju Maharaj and Gopi Krishna renowned for?
(A) Kathak
(B) Chhau
(C) Kathakali
(D) Odissi
Ans. (A)


401. Which is the official language of the Union Territory of Lakshadweep?
(A) Tamil
(B) Marathi
(C) Malayalam
(D) Konkani
Ans. (C)


41. Who is known as the ‘Father of India’s missile programme’?
(A) A.P.J. Abdul Kalam
(B) R. Santhanam
(C) Raja Ramanna
(D) Homi Bhabha
Ans. (A)


42. The birthday of which sportsperson is celebrated as National Sports Day?
(A) Sunil Gavaskar
(B) PT. Usha
(C) Prakash Padukone
(D) Dhyan Chand
Ans. (D)


43. Who among the following holds a record of the fastest 100 test wickets taken by an Indian bowler?
(A) Erapalli Prasanna
(B) Bhagawat Chandrasekhar
(C) Bishan Singh Bedi
(D) Kapil Dev
Ans. (D)


44 In which city were the first Asian Games held?
(A) Bangkok
(B) Kuala Lumpur
(C) New Delhi
(D) Moscow
Ans. (C)


45. The First Five Year Plan covered the period—
(A) 1951-56
(B) 1952-57
(C) 1947-52
(D) 1950-55
Ans. (A)


46. The breadth of the railway broad gauge is approximately—
(A) 1.67m
(B) 1.33m
(C) 2.00m
(D) 1.83m
Ans. (A)


47. Modulation used in a GSM mobile phone is—
(A) PSK
(B) BPSK
(C) MSK
(D) GMSK
Ans. (D)


48. The light in optical fibre cable propagates due to—
(A) Refraction
(B) Diffraction
(C) Total internal reflection
(D) Interference
Ans. (C)


49. When a TV receiver is switched n, the picture comes late, Why ?
(A) Video bandwidth is large
(B) Video signal takes longer to arrive
(C) Electron emission takes time
(D) All of the above.
Ans. (C)


50. Seismograph is used in the study of—
(A) Moon
(B) Earthquake
(C) Floods
(D) Tides
Ans. (B)


FCI Management Trainee 2010 Solved Paper

FCI Previous Year Papers and Reference Books



FCI Management trainee 2012-13 solved, sample papers

No comments:

Post a Comment