Showing posts with label FCI question paper. Show all posts
Showing posts with label FCI question paper. Show all posts

FCI Management Trainee Accounts Previous Year Solved Paper



Free download of FCI Previous year papers FCI Previous year solved papers


FCI Management Trainee Accounts Question  Paper



1. According to the concept of conservation, the stock in trade is valued at—
(A) Cost price
(B) Market price
(C) Cost or market price which ever is higher
(D) Cost or market price which ever is lower
Ans. (D)


2. The concept of conservation will have the effect of—
(A) Over statement of assets
(B) Understatement of assets
(C) Understatement of liabilities
(D) Understatement of provision for bad and doubtful debts
Ans. (B)


3. Non-financial information is not recorded in accounts due to—
(A) Accrual concept
(B) Entity concept
(C) Dual aspect concept
(D) Money measurement concept
Ans. (D)


4. Balance in ‘Nazrana’s a/c’ in the books of lessee is shown in—
(A) Landlords a/c
(B) P&L a/c
(C) Balance sheet assets side
(D) Balance sheet liabilities side
Ans. (C)


5. The hire-buyer charges depreciation on—
(A) Cash price of the asset
(B) Hire purchase price of the asset
(C) Higher of the two
(D) Lower of the two
Ans. (A)


6. In hire-purchase system, hire-buyer can maintain his accounts under—
(A) Asset accrued method
(B) Total cash price method
(C) Any of the two methods
(D) None of these
Ans. (C)


7. If the rate of gross profit for department X is 25% of cost, the amount of gross profit on sales of Rs. 100000 will be-—
(A) Rs. 16667
(B) Rs. 20000
(C) Rs. 25000
(D) Rs. 33333
Ans. (B)


8. Provision for bad debts of a foreign branch is converted at—
(A) Opening rate of exchange
(B) Closing rate of exchange
(C) Average rate of exchange
(D) Rate applicable to debtors
Ans. (B)


9. If goods are transferred from ‘X’ department to ‘Y’ department at cost +25%, the amount of stock reserve on closing stock of Rs. 20000 in ‘Y’ department will be—
(A) Rs. 4000
(B) Rs. 5000
(C) Rs. 6000
(D) Rs. 3333
Ans. (A)


10. If out of the bills of Rs. 10000 discounted by the insolvent bills of Rs. 4000 are likely be dishonoured, unsecured creditors will include in respect of them an amount of—
(A) Rs. 10000
(B) Rs.6000
(C) Rs. 4000
(D) None of the above
Ans. (C)


11. Partnership firm engaged in banking business can have maximum—
(A) 5 partners
(B) 10 partners
(C) 20 partners
(D) Any number of partners
Ans. (B)


12. Suppose, the partnership deed provides for a salary of Rs. 5000 p.m. to partner ‘X’. If ‘X’ withdraws only Rs. 3000 in a month, the remaining Rs. 2000 will be—
(A) Debited to his capital a/c
(B) Credited to his drawing a/c
(C) Credited to his current a/c
(D) Credited to P & L adjustment a/c
Ans. (A)


13. In absence of any provisions in the partnership agreement, partners can charge on the loans given by them to the firm—
(A) Interest at 6% p.a.
(B) Interest at 12% p.a.
(C) Interest at 15% p.a.
(D) No interest
Ans. (A)


14. A, B and C are partners sharing profits and losses in the ratio 4 : 3 : 2 D is admitted for 1/10th share, the new ratio will be—
(A) 4 : 4 : 3 : 2
(B) 4: 3 : 2: 1
(C) 5 : 4 : 3 : 2
(D) None of the above
Ans. (B)


15. A and B shared profit in the ratio of 3 : 2 C was admitted as a partner for 1/5th share. He acquires 3/20th from A and 1/20th from B. The new profit sharing ratio would be—
(A) 10:6:4
(B) 6:10:4
(C) 8:8:4
(D) 9:7:4
Ans. (D)


16. Goodwill of a firm of A and B is valued at Rs. 60000. Goodwill appears in the books at Rs. 24000. C is admitted for 1/4th share. He will be required to bring for goodwill—
(A) Rs.21000
(B) Rs.9000
(C) Rs. 15000
(D) Rs. 6000
Ans. (D)


17. A plant worth Rs. 800000 has been insured for Rs. 600000. The loss on account of fire is Rs. 500000. The insurance company under average clause will bear the loss to extent of—
(A) Rs. 500000
(C) Rs. 800000
(B) Rs.600000
(D) Rs. 375000
Ans. (A)


18. It is not an item of Income with reference to a voyage a/c—
(A) Passage money
(B) Freight
(C) Primage
(D) Address commission
Ans. (D)


19. The formats of the profit and loss account and Balance sheet in the case of a banking company have been revised w.e.f.—
(A) 1st April 1949
(B) 1st April 1991
(C) 1st April 1992
(D) 1st April 1956
Ans. (C)


20. If accured outstanding premium is given in the trial balance of a general insurance company, then it will be shown in—
(A) Revenue Account
(B) Balance Sheet
(C) Both revenue Account & Balance Sheet
(D) None of the above
Ans. (B)


21. Inventory is valued at lower of the cost or net realisable value on account of the accounting principle of—
(A) Realisation
(B) Consistency
(C) Conservatism
(D) None of the above
Ans. (A)


22. In the period of rising prices, LIFO method may result in—
(A) Lowering the profit
(B) Raising the profit
(C) Raising the tax liability
(D) None of the above
Ans. (B)
23. Given,
Total assets turnover 4
Net Profits 10%
Total Assets Rs. 50000
Net profit will be—
(A) Rs. 15000
(B) Rs. 10000
(C) Rs. 25000
(D) Rs.20000
Ans. (D)
24. A company auditor addresses his audit report to-
(A) Board of directors
(B) Members
(C) Managing director
(D) Company secretary
Ans. (B)


25. Bonus shares means shares issued to—
(A) Workers
(B) Existing equity shareholders
(C) Preferential shareholders in lieu of dividend
(D) Debenture holders in lieu of interest
Ans. (B)
26. Which of the following does not call for physical verification?
(A) Stock
(B) Plant
(C) Loose tools
(D) Goodwill
Ans. (D)


27. Cash from operations is equal to—
(A) Net profit + increase in current assets
(B) Net profit + decrease in current liabilities
(C) Profit from operation ± Adjustment of increase and decrease in current assets and liabilities
(D) Fund from operation ± Adjustment of increase and decrease in current assets and current liabilities
Ans. (C)
28. Average profit of a firm is Rs. 9000 Firm’s capital is Rs. 60000 and normal return on business is expected at 10%. The goodwill by capitalisation method will be-
(A) Rs. 30000
(B) Rs. 20000
(C) Rs. 25000
(D) Rs. 40000
Ans. (A)
29. Which of the following is not a current liability?
(A) Bank overdraft
(B) Redeemable debentures
(C) Account payable
(D) Provision for bad debts
Ans. (B)


30. Amount of under writing commission payable on the issue of debentures is limited to—
(A) 2%
(B) 2.5%
(C) 3%
(D) 5%
Ans. (B)
31. Which of the following acid test ratio can be said to be satisfactory?
(A) 2: 1
(C) 1: 1
(B) 1: 2
(D) None of these
Ans. (C)
32. The two factor theory of motivation was propounded by—
(A) Peter Drucker
(B) Herzberg
(C) McGregor
(D) Maslow
Ans. (B)
33. Which of the following leadership styles is most commonly found now a day?
(A) Autocratic
(B) Democratic
(C) Free rein
(D) Participative
Ans. (B)
34. Deciding in advance what is to be done in future is called—
(A) Management
(B) Coordination
(C) Planning
(D) Decision-making
Ans. (C)


35. The organisation structure where there is direct vertical relationship is called—
(A) Line organisation
(B) Chain organisation
(C) Command organisation
(D) All the above
Ans. (D)
36. When managers devote their attention only to those events where results are highly deviated from normal; ft is called—
(A) Management by objective
(B) Management by exception
(C) Management by crisis
(D) Management by choice
Ans. (B)


37. Under delegation of authority—
(A) Authority is given to subordinates
(B) Authority flows from top to bottom
(C) Delegator of authority is not received of accountability
(D) All the above happens
Ans. (D)
38. The process of determining by observation and study and reporting pertinent information relating to the nature of specific job is called—
(A) Job specification
(B) Job evaluation
(C) Job analysis
(D) Job description
Ans. (C)
39. In case of a private company—
(A) There is restriction on the right to transfer of shares
(B) The number of members is restricted
(C) Invitation to public for the subscription of shares is prohibited
(D) All of the above
Ans. (D)
40. A person at anyone time can not be DIRECT of more than—
(A) 1 Company
(B) 7 Companies
(C) 15 Companies
(D) 20 Companies
Ans. (C)
41. Certificate of commencement of business is not required by a—
(A) Public company
(B) Any type of company
(C) Private company
(D) Private company subsidiary to a public company
Ans. (C)
42. Henry Fayol is known for—
(A) Scientific management
(B) Rationalisation
(C) Industrial psychology
(D) Principles of managements
Ans. (D)
43. The principle of unity of command’ implies—
(A) Unity of thought and action
(B) Unity amongst subordinates
(C) Instructions from staff authority
(D) Instructions from line authority
Ans. (D)
44. A company has equity capital of Rs. 200000. Preference capital of Rs. 100000, 12% debentures of Rs. 100000, long term loan of Rs. 200000 and short term loan of Rs. 100000. The capital gearing ratio will be—
(A) 1:1
(B) 0.5: 1
(C) 0.4: 1
(D) None of the above
Ans. (C)
45. In case of a company, total assets less outside liabilities is called—
(A) Net working capital
(B) Gross working capital
(C) Deferred liabilities
(D) Net worth
Ans. (D)


46. If opening sales is Rs. 10000 purchases Rs. 30000 direct expenses Rs. 4000 and closing stock Rs. 5000 the costs of goods is sold would be—
(A) Rs. 39000
(B) Rs. 40000
(C) Rs.41000
(D) Rs. 44000
Ans. (A)


47. Premium on issue of shares is shown in balance sheet as—
(A) An asset
(B) A liability
(C) An expense
(D) A revenue
Ans. (B)


48. Which of the following is known as ‘backbone of auditing’?
(A) Verification of assets
(B) Internal check
(C) Vouching
(D) Internal audit
Ans. (C)


49. A limited company? 100 shares of Rs. 10/- cash fully called up on which Rs. 4/- per share was paid up. The company reissued 50 shares at the rates of Rs. 8/- each. The amount transferred to capital reserve will be—
(A) Rs. 500
(B) Rs.200
(C) Rs. 250
(D) Rs. 100
Ans. (D)


50. Sale of long term investments indicates—
(A) A change in current assets
(B) Application of funds
(C) Increase in working capital
(D) Source of funds
Ans. (D)





FCI Previous Year Papers and Reference Books


Click here



FCI 2011 question paper FCI 2011 admit card FCI 2010 solved question paper

FCI Management Trainee Solved Paper



FCI Management Trainee  Solved Sample Paper



1. Who of the following brought the Sikh Kingdom of Punjab under direct British rule
by an official proclamation?
(A) Lord Hastings
(B) Lord Cornwallis
(C) Lord Minto
(D) Lord Dalhousie
Ans. (D)


2. India is comparatively not rich in which one of the following minerals compared to the other three?
(A) Bauxite
(B) Copper
(C) Iron
(D) Manganese
Ans. (B)


3. Among the following, which one has recorded the highest population growth rate during 1991-2001?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Manipur
(C) Nagaland
(D) Sikkim
Ans. (C)


4. In which one of the following regions does the Indus river originate?
(A) Laddakh
(B) Lahaul
(C) Nepal
(D) Tibet
Ans. (A)


5. What is the term used to denote the temperature at which the water vapour present in the atmosphere is sufficient to saturate?
(A) Condensation point
(B) Dew point
(C) Sublimation point
(D) Saturation point
Ans. (D)


6. The earth’s reflectivity of solar radiation, termed albedo, is highest in which one of the following?
(A) Cropland
(B) Forest area
(C) Sand desert
(D) Snow area
Ans. (D)


7. Who of the following wrote the book Precepts of Jesus?
(A) Raja Rammohan Roy
(B) Devendranath Tagore
(C) Ishwarchandra Vidyasagar
(D) Keshab Chandra Sen
Ans. (A)


8. Who for the first time saw bacteria through a microscope made by himself?
(A) Anton van Leeuwenhoek
(B) Louis Pasteur
(C) Robert Hooke
(D) Robert Virchow
Ans. (A)


9. Which of the following contain enzymes for cellular respiration?
(A) Dictyosomes
(B) Endoplasmic reticula
(C) Lysosomes
(D) Mitochondria
Ans. (D)


10. To which of the following types of animals are Salamanders closely related ?
(A) Dolphins and Whales
(B) Frogs and Toads
(C) Prawns and Crabs
(D) Seals and Walruses
Ans. (B)


11. Which one of the following statements is correct?
A seed is a ripened —
(A) ovary
(B) flower
(C) gynoecium
(D) ovule
Ans. (D)


12. Historical materialism is a tenet of which one of the following political theories ?
(A) Capitalism
(B) Liberalism
(C) Fascism
(D) Marxism
Ans. (D)


13. What is ‘Look East Policy’ often in the news?
(A) Government of India’s initiative for the infrastructural development in the North Eastern States
(B) India’s search for oil and gas in its Eastern shoreline
(C) India’s collaboration with some East Asian countries in the exploration of oil and gas
(D) India’s continuing pursuit of close relations with South-East Asian countries
Ans. (D)


14. Who of the following published a famous pamphlet known as ‘Right of Mass’ and urged the people in England, America and France to fight for their liberty ?
(A) Thomas Jefferson
(B) Thomas Paine
(C) John Locke
(D) Jean Jacques Rousseau
Ans. (B)


15. Who of the following invented the cotton gin that separates the seeds from cotton three hundred times faster than by hand?
(A) Eli Whitney
(B) George Stephenson
(C) McAdam
(D) James Watt
Ans. (A)


16. Whose duty is it to recommend to the President of India on the issue of the distribution and allocation of the net proceeds of taxes in the context of Centre State fiscal relations ?
(A) Planning Commission
(B) National Development Council
(C) Union Ministry of Finance
(D) Finance Commission
Ans. (D)
17. In the Union Government, under whose charge is the Cabinet Secretariat?
(A) The Minister of Parliamentary Affairs
(B) The President of India
(C) The Prime Minister of India
(D) The Union Home Minister
Ans. (C)

18. Which Five-Year Plan had an objective of “Rapid Industrialization with particular emphasis on development of basic and heavy industries”?
(A) First
(C) Third
(B) Second
(D) Fourth
Ans. (B)


19. Which one of the following is the correct chronological order of the given rulers of ancient India?
(A) Ashoka — Kanishka — Milinda
(B) Milinda — Ashoka — Kanishka
(C) Ashoka — Milinda — Kanishka
(D) Milinda — Kanishka — Ashoka
Ans. (C)

20. Which one of the following is not a disease caused by virus?
(A) Bird-flu
(B) Chickenpox
(C) Cholera
(D) Dengue
Ans. (C)

21. In terms of the evolution of organisms, which one among the following is the most advanced?
(A) Bat
(C) Shark
(B) Pigeon
(D) Vulture
Ans. (A)


22. Which one of the following is not a genetic disorder?
(A) Colour blindness
(B) Down’s syndrome
(C) Hemophilia
(D) Xerophthalmia
Ans. (D)


23. Which one of the following is an enzyme?
(A) Gastrin
(B) Keratin
(C) Trypsin
(D) Vasopressin
Ans. (C)


24. In human body, which one of the following secretes hormones as well as digestive enzymes ?
(A) Oesophagus
(B) Pancreas
(C) Spleen
(D) Large intestine
Ans. (B)


25. In the human body, which of the following store / stores extra blood for release when
shortages occur?
(A) Liver
(B) Pancreas
(C) Spleen
(D) Lymph nodes
Ans. (C)

26. A bullet travelling horizontally hits a block kept at rest on a horizontal surface and gets embedded into it, the two together then move with a uniform velocity. Which one of the following conservation laws holds?
(A) Conservation of angular momentum
(B) Conservation of kinetic energy
(C) Conservation of linear momentum
(D) Conservation of velocity
Ans. (C)

27. Which one of the following is correct?
A negatively charged glass rod has always—
(A) less electrons than protons
(B) less electrons than neutrons
(C) less protons than electrons
(D) less neutrons than protons
Ans. (C)


28. Who among the following was sent by Lord Harding’s to South Africa to plead the cause of Indians led by the young Gandhi?
(A) B. G. Tilak
(B) G. K. Gokhale
(C) M. G. Ranade
(D) Motilal Nehru
Ans. (B)


29. Which one of the following is not a current of North Atlantic Ocean?
(A) Falkland Current
(B) Canary Current
(C) Labrador Current
(D) Gulf Stream
Ans. (A)

30. Which one of the following States does not share boundary with Jharkhand ?
(A) Chattisgarh
(B) Madhya Pradesh
(C) Orissa
(D) Uttar Pradesh
Ans. (B)


31. Through which States does Vamsadhara river flow?
(A) Andhra Pradesh and Chattisgarh only
(B) Chattisgarh and Orissa only
(C) Andhra Pradesh and Orissa only
(D) Andhra Pradesh, Chattisgarh and Orissa
Ans. (C)
32. Whose entry into India resulted in the introduction of maize crop in India?
(A) Dutch
(B) English
(C) French
(D) Portuguese
Ans. (D)
33. The efforts of who of the following led to the “Age of Consent Act, 1891”?
(A) Rabindranath Tagore
(B) M. G. Ranade
(C) Surendra Nath Bannerjee
(D) Mulbari
Ans. (D)

34. What was the name of the party formed by Subhas Chandra Bose after leaving Indian
National Congress?
(A) Congress Socialist Party
(B) Forward Bloc
(C) Indian National Conference
(D) Swaraj Party
Ans. (B)

35. Among the following who was a prominent leader of Khilafat Movement?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Mahatma Gandhi
(C) Rajendra Prasad
(D) Vallabhbhai Patel
Ans. (B)

36. Who was the architect of the ‘Drain Theory’ and the author of the book Poverty and Un-British Rule in India?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Abul Kalam Azad
(D) Ramesh Chandra Dutt
Ans. (A)

37. The Civil Disobedience Movement started with which of the following?
(A) No-tax campaign in Bardoli district
(B) Demonstration of Akali Sikhs at Nabha
(C) Demonstration against the Simon Commission
(D) Dandi March
Ans. (D)


38. The most abundant gas in the atmosphere is—
(A) Oxygen
(B) Nitrogen
(C) Hydrogen
(D) Carbon dioxide
Ans. (B)


39. Which dance form are Birju Maharaj and Gopi Krishna renowned for?
(A) Kathak
(B) Chhau
(C) Kathakali
(D) Odissi
Ans. (A)


401. Which is the official language of the Union Territory of Lakshadweep?
(A) Tamil
(B) Marathi
(C) Malayalam
(D) Konkani
Ans. (C)


41. Who is known as the ‘Father of India’s missile programme’?
(A) A.P.J. Abdul Kalam
(B) R. Santhanam
(C) Raja Ramanna
(D) Homi Bhabha
Ans. (A)


42. The birthday of which sportsperson is celebrated as National Sports Day?
(A) Sunil Gavaskar
(B) PT. Usha
(C) Prakash Padukone
(D) Dhyan Chand
Ans. (D)


43. Who among the following holds a record of the fastest 100 test wickets taken by an Indian bowler?
(A) Erapalli Prasanna
(B) Bhagawat Chandrasekhar
(C) Bishan Singh Bedi
(D) Kapil Dev
Ans. (D)


44 In which city were the first Asian Games held?
(A) Bangkok
(B) Kuala Lumpur
(C) New Delhi
(D) Moscow
Ans. (C)


45. The First Five Year Plan covered the period—
(A) 1951-56
(B) 1952-57
(C) 1947-52
(D) 1950-55
Ans. (A)


46. The breadth of the railway broad gauge is approximately—
(A) 1.67m
(B) 1.33m
(C) 2.00m
(D) 1.83m
Ans. (A)


47. Modulation used in a GSM mobile phone is—
(A) PSK
(B) BPSK
(C) MSK
(D) GMSK
Ans. (D)


48. The light in optical fibre cable propagates due to—
(A) Refraction
(B) Diffraction
(C) Total internal reflection
(D) Interference
Ans. (C)


49. When a TV receiver is switched n, the picture comes late, Why ?
(A) Video bandwidth is large
(B) Video signal takes longer to arrive
(C) Electron emission takes time
(D) All of the above.
Ans. (C)


50. Seismograph is used in the study of—
(A) Moon
(B) Earthquake
(C) Floods
(D) Tides
Ans. (B)


FCI Management Trainee 2010 Solved Paper

FCI Previous Year Papers and Reference Books



FCI Management trainee 2012-13 solved, sample papers